Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Labdarības maratons DOD PIECI šogad aicinās ziedod vēža pacientu atbalstam

Jau trešo gadu Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju, labdarības organizāciju Ziedot.lv un tirdzniecības centru Origo no 15.-21. decembrim organizēs labdarības maratonu Dod Pieci. Šogad sabiedrība ar savu ziedojumu varēs atbalstīt onkoloģiskos pacientus, palīdzot biedrībai Dzīvības koks rīkot psihosociālās rehabilitācijas nometnes vēža skartajiem cilvēkiem. Labdarības maratona laikā trīs Latvijas Radio 5 - Pieci.lv dīdžeji vienu nedēļu dzīvos un strādās īpašā stikla studijā, kas atradīsies Rīgā, laukumā pie Origo, atskaņojot klausītāju par ziedojumiem izvēlētās dziesmas.

 

Mūsu valstī ir vairāki desmiti tūkstošu vēža skartu cilvēku, taču Latvijā nav pieejama valsts nodrošināta psihosociālā rehabilitācija onkoloģiskajiem pacientiem un viņu tuviniekiem. Saskaņā ar SPKC datiem Latvijā ir gandrīz 75 tūkstoši cilvēku, kuriem ir bijis diagnosticēts vēzis. Vēzis atstāj ne tikai fiziskas rētas, bet arī dziļus emocionālos nospiedumus par pārdzīvoto. Kad aktīvā ārstēšanās noslēgusies, onkoloģiskajiem pacientiem ir jādzīvo tālāk, taču daudziem atdzimt jaunai dzīvei tikai pašu spēkiem neizdodas.

Nevalstiskā organizācija Dzīvības koks ik gadu rīko nometnes, kurās vēža skartie cilvēki var saņemt dažādu nozaru speciālistu konsultācijas un palīdzību, atjaunot slimības laikā zaudētos spēkus un dzīvesprieku, kā arī gūt iedvesmu turpmākajai dzīvei. Pērn ar biedrības savāktajiem ziedojumiem pietika vien divām nometnēm, kurās varēja piedalīties tikai 48 cilvēki, taču palīdzība ir nepieciešama tūkstošiem.

Labdarības maratona Dod Pieci laikā veiktais minimālais ziedojums - pieci eiro par vienu dziesmu - nozīmēs vienu nodarbību vienam cilvēkam psihosociālās rehabilitācijas nometnē.

 

Dziesma par ziedojumu - lai iedvesmotu dzīvei

Dod Pieci labdarības maratons šogad noritēs 149 stundu garumā un tā laikā Latvijas Radio 5 - Pieci.lv stikla studiju apciemos vairāk nekā piecdesmit Latvijā pazīstamas personības -  aktieri, sportisti, mediķi, psihologi, dažādas amatpersonas, komiķi, blogeri un citi, - kā arī ik dienu uzstāsies Latvijas populārākie mūziķi.

Labdarības maratona norisei 24 stundas diennaktī varēs sekot Latvijas Radio 5 - Pieci.lv ēterā, tiešsaistē www.dodpieci.lv, kā arī Latvijas Televīzijas kanālos. Stikla studijā šogad dzīvos dīdžeji Toms Grēviņš un Magnuss Eriņš, bet trešā DJ vārds pagaidām tiek turēts noslēpumā.

 

Kā ziedot?

Sākot no 26. oktobra ziedojumus var veikt ziedot.lv mājas lapā.

Sākot no 1. decembra akcijas mājas lapā www.dodpieci.lv sāksies dziesmu pieteikšana par minimālo ziedojumu 5 eiro.

No 15.-21. decembrim labdarības maratona norises laikā ziedot varēs arī Latvijas Radio 5 - Pieci.lv stikla studijā, kas atradīsies Origo laukumā.

 

Par labdarības maratonu Dod Pieci

Labdarības maratons Dod Pieci ir daļa no starptautiska projekta Serious Request, kura ietvaros šogad notiks seši labdarības maratoni dažādās Eiropas valstīs. Pirmā stikla studija darbojās 2004. gada pirmssvētku laikā Nīderlandes pilsētā Utrehtā un no tās pārraidīja Nīderlandes sabiedriskā medija popmūzikas radiostacija 3FM.

Pirmajā labdarības maratonā Dod Pieci 2014. gada decembrī tika saziedoti 64 550 eiro, kas nodrošināja Ziemassvētku dāvanas vairāk nekā 5 tūkstošiem trūcīgo un vientuļo Latvijas sirmgalvju, savukārt pērn - jau 135 546 eiro, kas šogad sniedz asistenta atbalstu vismaz 54 ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām.

 

Par biedrību Dzīvības koks

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība Dzīvības koks dibināta 2004. gadā un ir vadošā nevalstiskā organizācija Latvijā, kas apvieno onkoloģiskos pacientus un viņu tuviniekus. Biedrības mērķis ir aizstāvēt pacientu intereses nacionālā un starptautiskā līmenī, lai arī Latvijā būtu iespēja saņemt kvalitatīvāku veselības aprūpi. Viena no biedrības darbības prioritātēm ir psihosociālās rehabilitācijas programmas onkoloģiskajiem pacientiem Spēka avots ieviešana un pieejamības nodrošināšana. Biedrībai Dzīvības koks kopš 2005.gada piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss.

 

Papildu informācija:

Latvijas Radio preses sekretāre

Ilze Zvaigzne

Tālr. 67206691; 26322811

E-pasts: Ilze.Zvaigzne@radio.org.lv

Projekta Dod Pieci komunikācijas vadītāja

Līga Andžāne

Tālr. 29386218

E-pasts: liga@pieci.lv