Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio stiprina latgaliešu valodu un atjauno latgaliešu mūzikas kanālu

Pārliecinoties par Latgales mūzikas bagātību un latgaliešu valodas īpašo skanējumu, Pieci.lv un Latvijas Radio Latgales multimediju studija no 15.jūnija piedāvā mūzikas kanālu "Pieci latgalieši", kas klausāms internetā.

Šobrīd interneta kanālā "Pieci latgalieši" klausītājiem tiek piedāvātas kopumā 700 dažādu žanru latgaliešu mūzikas skaņdarbi, tomēr to klāsts regulāri tiks papildināts. Kanāls klausāms internetā Pieci.lv mājas lapā http://latgaliesi.pieci.lv/ un arī mobilajā lietotnē „Pieci”.

Atjaunotā interneta mūzikas kanāla redaktors ir etnoroka grupas "Laimas Muzykanti" vadītājs, mūziķis Artūrs Uškāns un Latvijas Radio 5 – Pieci.lv mūzikas redaktors Rūdolfs Budze, kurš pauž gandarījumu par paveikto: "Man bija milzīgs prieks strādāt pie atjaunotā kanāla "Pieci latgalieši", jo, pirmkārt, manī pašā rit arī latgaliešu asinis, otrkārt, šī bija lieliska iespēja padziļināti iepazīties ar "zilo ezeru zemes" krāšņo mūzikas klāstu, un uzsūkt tās kultūrvērtību. Esmu ļoti pateicīgs Tenim Bikovskim par kanāla pamatiem, un Artūram par ieguldīto darbu mūzikas klāsta papildināšanā. Ceru, ka klausītāji novērtēs mūsu darbu."

Interneta radio kanāls „Pieci latgalieši” tika izveidots jau 2015.gadā, taču šobrīd tas atjaunots un klausītājiem pieejams jaunā skanējumā ar papildinātu mūzikas klāstu un žanru daudzveidību. Kanāls piedāvā gan jaunas, gan gadu gaitā klausītāju iemīļotas dziesmas, ko radījušas latgaliešu mūziķu grupas un izpildītāji - "Dabasu Durovys", "Rikši", Sovvaļnīks, "Borowa MC", "Bez PVN", „Laimas Muzykanti”, Green Novice””, „Gondreiž 10nīkā”, „Ilža”, „Rikši”, Biruta Ozoliņa un citi. Kopumā kanālā skanēs vairāk kā simt dažādu mūziķu radītās un spēlētās kompozīcijas, kurās iedzīvināta latgaliešu valoda.

Latvijas Radio Latgales multimediju studijas vadītāja Renāte Lazdiņa atzīst, ka šobrīd „Pieci latgalieši” ir unikāls mūzikas kanāls, kas parāda latgaliešu mūzikas žanru daudzveidību. Viņa uzsver: "Esam priecīgi kopā ar Latvijas Radio 5 kolēģiem atjaunot šo veiksmīgo produktu un piedāvāt mūsu klausītājiem visā pasaulē jebkurā diennakts laikā klausīties mūziku latgaliešu valodā. Šajā mūzikā atklājas latgaliešu dzīvesprieks, vitalitāte, attieksme pret apkārtējo pasauli un galvenais - lepnums par savu valodu. Mūzikas kanāls atklās latgaliešu mūzikas daudzveidību no folkloras līdz pat smagajm rokam."

Sekojiet līdzi Pieci.lv aktualitātēm sociālās tīklošanas vietnēs facebook.com/piecilv un twitter.com/PieciLV, kā arī instagram.com/piecilv, bet par Latgales reģiona aktualitātēm uzziniet Latgales multimediju studijas sociālās tīklošanas vietnēs twitter.com/LRLatgale un facebook.com/LatgalesStudija.

Latvijas Radio preses sekretāre

Ilze Zvaigzne

Tālr. 67206691; 26322811

E-pasts: Ilze.Zvaigzne@radio.org.lv