Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

LR3 tiešraidē atspoguļos Andra Nelsona inaugurācijas koncertu

Ceturtdien, 22. februārī, plkst. 21:05 Eiroradio tiešraidē no Leipcigas Latvijas Radio 3 - "Klasika" piedāvās vēsturisku notikumu – diriģenta Andra Nelsona inaugurācijas koncertu, viņam kļūstot par Leipcigas Gewandhaus orķestra galveno kapelmeistaru.

22. februāra tiešraidi vadīs Sandra Ņedzvecka, starpbrīdī piedāvājot sarunu ar "Klasikas" direktori Gundu Vaivodi, kura pēc Gewandhaus ielūguma jau šobrīd devusies uz Vāciju, lai šo notikumu plaši atspoguļotu Latvijā.

Soliste šajā koncertā būs vijolniece Baiba Skride, kura atskaņos Albana Berga Vijolkoncertu "Eņģeļa piemiņai". Vēl programmā iekļauts Štefena Šleiermahera (Steffen Schleiermacher, 1960) opusa Relief pasaules pirmatskaņojums, ko īpaši šim koncertam pasūtinājis Gewandhaus orķestris, kā arī Fēliksa Mendelszona-Bartoldi Trešā simfonija laminorā op. 56 ("Skotu"). Starp citu, Mendelszons-Bartoldi bijis Gewandhaus orķestra piektais kapelmeistars laikā no 1835.gada līdz 1847.gadam.

Tradīcijām bagātais Leipcigas Gewandhaus orķestris dibināts 1743. gadā un ir viens no pasaules vislabākajiem simfoniskajiem orķestriem. Pirmo reizi pie tā diriģenta pults Andris Nelsons stājās 2011./2012.gada sezonā, bet šonedēļ viņš oficiāli kļūs par Gewandhaus orķestra 21. kapelmeistaru, šajā amatā nomainot līdzšinējo maestro Rikardo Šaijī (Riccardo Chailly).

"Uzaicinājums kļūt par Gewandhaus orķestra māksliniecisko vadītāju ir ārkārtīgi liels gods," atzīst Andris Nelsons. "Šis neparastais orķestris un tā brīnišķīgie mūziķi ir unikāli visplašākajā nozīmē, īpaši jau runājot par viņu sevišķo spēju radīt īpašo skaņu pasauli, kas sakņojas dziļās, izkoptās un iedvesmojošajās tradīcijās. Uzņemoties šī orķestra mākslinieciskā vadītāja lomu, jūtos dziļi saviļņots – izjūtu lielu atbildību, un ar nepacietību gaidu  mūsu ciešo sadarbību gan ar Gewandhaus lielisko komandu, gan mūsu klausītājiem Leipcigā un visā pasaulē, lai ar pagātnes acīm un pieredzi kopīgi raudzītos nākotnē."

"Andris Nelsons ir īsta dāvana mūsu orķestrim!" atzīmē Gewandhaus direktors, profesors Andreass Šulcs.

Pēc 22. februāra Andris Nelsons un Gewandhaus orķestris uzstāsies vēl vairākos koncertos Leipcigā, bet kopumā viņu kopīgā koncertu ģeogrāfija šajā gadā aptver Londonu, Stokholmu, Maskavu, Sanktpēterburgu, Helsinkus un arī Latviju. 16. oktobrī Andrim Nelsonam un Gewandhaus orķestrim aplaudēsim Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars". Koncerts iekļausies Latvijas valsts simtgades koncertu ciklā "Dzimuši Latvijā" un tajā piedalīsies arī starptautiski atzītais soprāns Kristīne Opolais. Programmā – Andra Dzenīša jaundarbs "Māra", dziedājumi no Pētera Čaikovska operām "Jevgeņijs Oņegins", "Opričņiks", "Pīķa dāma" un Gustava Mālera Pirmā simfonija.