Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

18. novembrī Latvijas Radio nodrošinās daudzveidīgu svētku programmu

Latvijas Neatkarības proklamēšanas 100. gada dienā, 18. novembrī, Latvijas Radio piedāvā klausītājiem īpašu svētku programmu, tiešraidēs sekojot līdz svētku notikumiem, koncertiem un svinīgajām uzrunām, kā arī baudīt patriotisku svētku atmosfēru. Plkst. 21:00 visi Latvijas Radio klausītāji ir aicināti vienoties kopīgā lūgsnā Latvijai, dziedot valsts himnu. Uzreiz pēc tās plkst. 21:02 LR1, LR3-Klasika un LR4-Doma laukums skanēs gaismas uzveduma „Saules mūžs” muzikālais noformējums, ar mobilo ierīču starpniecību nodrošinot iespēju ikvienam, kurš klātienē abpus Daugavai vēros gaismas staru un pirotehnikas iestudējumu, pilnvērtīgi dzirdēt komponista Ērika Ešenvalda īpaši šim notikumam radītu skaņdarbu arī ārpus apskaņošanas zonām Krastmalā.

Četras svētku tiešraides LR1

Latvijas Radio 1 (LR1) piedāvā 18. novembrī svinībām sekot līdzi vairākās tiešraidēs.  Plkst. 09:00 tiešraidē no Doma baznīcas būs dzirdams Latvijas Republikas proklamēšanas 100. gadadienai veltīts ekumēniskais dievkalpojums, plkst. 11:00 klausītāji varēs sekot līdzi tiešraidei no svinīgās Saeimas sēdes par godu Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai. Raidījumā „Ģimenes studija” plkst. 13:05 būs saruna par patriotismu un valsti un par to, kāpēc palikt Latvijā un piepildīt savus sapņus. Savukārt plkst. 13:45 klausītāji varēs sekot līdz tiešraidei no 11. novembra krastmalas - militārās parādes un Latvijas un sabiedroto spēku militārās tehnikas un ekipējuma izstādes. Plkst. 18:40 LR1 pieslēgsies svinīgajam notikumam "18.11" pie Brīvības pieminekļa. Tas būs multimediāls stāsts par brīvību, kurā galvenais stāstnieks ir Brīvības piemineklis - Latvijas brīvības simbols, ko esam pieraduši redzēt ik dienas, bet tikai retai aizdomājas par tajā ietverto Kārļa Zāles vēstījumu - caur valsts pamatvērtībām un ideāliem uz brīvību un izcilību. Plkst. 20:00 būs dzirdama Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa svētku uzruna.

Patriotiska svētku mūzika LR2

Latvijas Radio 2 (LR2) svētku dienā jau no plkst. 6:00 līdz 19. novembra 6:00 raidīs īpašu Latvijas simtgades programmu „Svētku diena”, kas nodrošinās svētku atmosfēru ikvienā Latvijas sētā. Visas dienas garumā skanēs īpaša patriotiska svētku mūzika un radiostacijas divu gadu laikā intervēto personu vēlējumi un sveicieni valsts dzimšanas dienā. Tāpat būs dzirdami fragmenti no raidījuma „Latvijas simtgades stāstu rakstnieki”, kurā dzirdēsim stāstus par Latvijas valstiskuma simboliem - Brīvības pieminekli, Latvijas proklamēšanu, valsts himnu, karogu, ģerboni, stāstus par Satversmes un Tautas sapulces tapšanu un citus. Vakarā pēc Latvijas valsts himnas pārraides 21:02 skanēs Latvijas valsts prezidenta kancelejas rīkotais koncerts no Ventspils ar Latvijas Radio  Bigbenda svētku programmu.

Latvijas spožāko talantu koncerti LR3-Klasika

Latvijas Radio 3 – „Klasika” klausītāji 18. novembrī plkst. 12:00 ēterā varēs baudīt Latvijas valsts simtgadei veltītā koncerta  "Dzimuši Latvijā" ierakstu ar pasaules līmeņa Latvijas mākslinieku priekšnesumiem Kristīnes Opolais (soprāns), Kalvja Kalniņa (baritons), Vinetas Sareikas (vijole), Ksenijas Sidorovas (akordeons), Daniila Bulajeva (vijole), Mika Akota (ģitāra), Latvijas Simtgades jauniešu simfoniskā orķestra un diriģenta Aināra Rubiķa sniegumā. Plkst. 16:30 klausītāji tiešraidē varēs dzirdēt Valsts svētku koncertu no Latvijas Nacionālā teātra, kurā būs dzirdama Jurjānu Andrejs kantāte "Tēvijai", Raimonda Paula „Rapsodija”, kā arī Pētera Vaska „Vox Amoris” vijolei un orķestrim un Artura Maskata jaundarbs "Vēstule mājai Latvijā". Uz skatuves kāps maestro  Raimonds Pauls, virtuozā vijolniece Baiba Skride un soprāns Laura Teivāne, kā arī Rīgas Doma zēnu koris, Rīgas Doma meiteņu koris Tiara, RDKS jauktais koris, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Andris Poga. Savukārt  plkst. 19:20 skanēs diriģenta Andra Nelsona 40. dzimšanas dienas koncerts.

Īpaša svētku programma mazākumtautību klausītājiem

Latvijas Radio 4 (LR4) visas dienas garuma piedāvā sajust svētku atmosfēru, pieslēdzoties svētku norises vietām visā Latvijā. Plkst. 8:11 LR4 tiešraidē pieslēgsies „Latvijas Rīta ieskandināšanai” pie Brīvības pieminekļa, kā arī sazināsies ar tautiešiem Alsungā, Zilupē un pie Rāznas ezera – šajā laikā Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti visiem kopīgi iesākt Latvijas valsts dzimšanas dienu ar valsts himnu un karoga pacelšanu, un novēlēt Latvijai saules mūžu. Pieslēgšanās svētku pasākumiem notiks arī plkst.12:00-14:00 un 19:00-21:00 un radio klausītāji varēs sekot līdz arī svinīgajai svētku parādei, Saeimas sēdei, Valsts prezidenta uzrunai un gaismas uzveduma muzikālajam noformējumam Daugavmalā. Savukārt no plkst. 9:00 klausītāji dzirdēs četrus aizraujošus mīlas stāstus par dažādu tautību cilvēkiem, kuri mīlestības dēļ ir pārcēlušies uz dzīvi Latvijā. Plkst. 11:00 ēterā būs raidījums "Slavenie latvieši" par 12 unikāliem Latvijas iedzīvotajiem, kuri nesuši mūsu valsts vardu pasaulē. Plkst. 14:00 raidījumā „Tautas himnas” varēs dzirdēt stāstus par dziesmām, kuras bijušas īpaši nozīmīgas tautai dažādos Latvijas vēstures posmos, savukārt jaunieši par savu Latvijas nākotnes vīziju runās plkst. 15:00 raidījuma „Z paaudze”. Plkst. 16:00 Latvijas nacionālo kultūras biedrību speciālajā programmā Latviju sveiks mazākumtautību kopienas. No 17:00 līdz 19:00 apsveikumu programmā "Sveiks, LR4!" , klausītajiem būs iespēja tiešraidē sveikt gan savus jubilārus un tuviniekus, gan mūsu valsti. Dienas noslēgumā, plkst. 21:30 klausītāji varēs baudīt  programmu "Dzīvā kolekcija",  kurā skanēs iemīļota mūzika no Latvijas kinofilmām.

Jauniešu kanālā – tikai latviešu mūzika

Latvijas Radio 5 – pieci.lv svētku dienā raidīs tikai latviešu mūziku, kā arī aicina ikvienu interesentu ieslēgt pop-up kanālu “Pilnīgs simts”, kurā skan īpašas klausītāju, ekspertu, mūzikas žurnālistu un DJ izvēlētas dziesmas, kuras cauri gadiem kļuvušas par latviešu mūzikas klasiku. http://pilnigssimts.pieci.lv/

LATVIJAS RADIO SVEIC SAVUS KLAUSĪTĀJUS SVĒTKOS!

Novembrī ar plašu programmu Rīgā, visā Latvijā un pasaulē tiek svinēta Latvijas valsts simtgade. Informācija par 2018. gada 18. novembra notikumiem Rīgā, Latvijā un visā pasaulē www.LV100.lv/18novembris.

 

Papildu informācijai:

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv