Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

„Partiju šķirotava” palīdzēs izdarīt izvēli Eiroparlamenta vēlēšanās

Latvijas Radio Ziņu dienests kopā ar sabiedrisko mediju portālu LSM.lv Eiroparlamenta vēlēšanām izveidojuši rīku „Partiju šķirotava”. Tas ir interaktīvs tests, kurā vēlētājiem uz mirkli jāiejūtas Eiropas Parlamenta deputāta lomā un jāizšķiras starp dažādām organizatoriskam dilemmām darbā Eiropas Parlamentā. Testa rezultāts ļauj noskaidrot, kura deputāta kandidāta nostāja ir vistuvāk vēlētāja uzskatiem. No ceturtdienas, 25. aprīļa, “Partiju šķirotava” ir pieejama portālā LSM.lv latviešu un krievu valodās: https://www.lsm.lv/skiro un https://rus.lsm.lv/sortirovka.  

Testa izveidē iesaistījās pētniece Iveta Kažoka sadarbībā ar Latvijas Universitātes profesoru sociālajā psiholoģijā Ivaru Austeru. Līdzīgs projekts īstenots jau iepriekš, uz Saeimas vēlēšanām pagājušā gada rudenī. „Partiju šķirotava” guva lielu sabiedrības atsaucību un pozitīvu novērtējumu, kas mudināja testu veidot arī Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

“Iepriekšējo Eiropas Parlamenta vēlēšanu aktivitāte rādīja, ka tikai retajam Latvijā ir interese vai izpratne par to nozīmību. Šoreiz mums bija iespēja izpētīt, kas tad vēlētājus pamudinātu doties uz vēlēšanām un kuras tēmas viņus uzrunātu. Šos jautājumus arī uzdevām pilnīgi visu partiju deputāta amata kandidātiem, un tagad esam radījuši iespēju izpētīt, ar kuru no viņiem vēlētājiem visvairāk sakrīt viedokļi,” jauno rīku komentē LSM.lv galvenā redaktore Marta Cerava.

Eiropas Parlamenta vēlēšanu tests ir papildināts ar izglītojošu kontekstinformāciju, kas raksturo Eiropas Parlamenta deputāta darba specifiku tajos jautājumos, kuri Latvijas sabiedrībai šķiet īpaši nozīmīgi. Pirms 5 gadiem, 2014. gada EP vēlēšanās, Latvijā piedalījās rekordzems vēlētāju skaits - tikai 30% no visiem balstiesīgajiem. Lai noskaidrotu, kas varētu pamudināt vēlētājus ierasties uz EP vēlēšanām, testa veidotāji organizēja sarunas ar aptuveni 200 potenciālajiem vēlētājiem dažādos Latvijas reģionos. Šo sarunu pieredze un apkopojums  bija pamats to tēmu identificēšanai, kuras Latvijas sabiedrībai šķiet nozīmīgas, vai varētu pamudināt doties uz vēlēšanām.

„Partiju šķirotavā” ir iekļauti 18 jautājumi ar īsu skaidrojumu par kontekstu, kas ļauj testa aizpildītājam iztēloties situācijas, kādās EP deputāts var saskarties ar konkrēto dilemmu. Ar atbilžu palīdzību iespējams ‘piemērīt’ deputātu kandidātu viedokļu, vērtību, attieksmes un iespējamo rīcību sakritību ar savu nostāju. Tostarp būs iespēja uzzināt, kurās EP komitejās un politiskajās grupās vēlētos strādāt deputāti ievēlēšanas gadījumā.

Izveidoto anketu piedāvāja aizpildīt visiem 16 vēlēšanu sarakstiem, kuri pieteica savu dalību Eiroparlamenta vēlēšanās.

Kopumā 13. Saeimas vēlēšanām veltītās sadaļas “Partiju šķirotava”, “Tautas panorāma” un “Partiju saraksti” LSM.lv piesaistīja vairāk nekā 700 tūkstošus lietotāju.

Ar Latvijas Radio Ziņu dienesta veidotajām reportāžām par Eiroparlamenta vēlēšanām, visu Eiroparlamenta deputātu kandidātu dzīvesgājumiem un partiju programmām var iepazīties Sabiedrisko mediju portāla LSM.lv sadaļā „EP vēlēšanas” -  https://www.lsm.lv/velesanas2019/.  

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv