Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 4 klausītājiem dāvina unikālu dzejas projektu

Gaidot pareizticīgo Ziemassvētkus, kā arī par godu kanāla 15 gadu jubilejai, Latvijas Radio 4 ētera personības dāvinās sirsnīgu, emocionālu un ļoti personisku sveicienu svētkos - dzejas projektu „Es. Tev. Ziemassvētkos. No sirds”. Latvijas Radio 4 žurnālisti un raidījumu veidotāji ierunājuši savus mīļākos dzejoļus. Tos programmas ēterā varēs dzirdēt 6., 7. un 8.janvārī katrā apaļajā stundā pēc ziņām, kā arī noskatīties video versijās sabiedrisko mediju portālā lsm.lv un kanāla sociālo tīklu kontos twitter.com/LatvijasRadio4 un facebook.com/LatvijskoeRadio4.

Desmit radiokanāla balsis izvēlējās ierakstīt savus mīļākos dzejoļus, tādējādi aicinot šajā svētku laikā aizdomāties par to, kas mūsdienās ir patiesi svarīgi. LR4 direktore Ilona Madesova stāsta: „Ziemassvētki ir labs laiks, lai atgādinātu par tām vērtībām, kuras būs svarīgas vienmēr, neskatoties uz tehnoloģiju attīstību vai sociālo, ekonomisko un politisko dimensiju. Mīlestība,  bērni, ģimene, veselība, dzīvība -  tie vienmēr būs paši svarīgākie dzīves aspekti. Un ar dzejas palīdzību LR4 veidotāji ir atraduši veidu, kā ļoti īsā laika sprīdī pastāstīt ļoti personiskus stāstus par mūžīgajām vērtībām.”

Dzejas projekta video versijas radījusi pazīstamā režisore Kristīne Želve: „Dzejoļu izvēle man šķita ļoti interesanta - pilnīgi negaidīta kombinācija, viss spektrs - no krievu klasikas - Jeseņina, Majakovska, Cvetajevas līdz mūsdienu Rīgas dzejniekam Žuravļovam un sievas sacerētam veltījumdzejolim. Priecājos, ka mozaīkā bija arī divi latviešu dzejnieki - Knuts Skujenieks un Velta Kaltiņa. Priecājos gan tāpēc, kas tos atdzejo un lasa krieviski, gan ka tagad tos dzirdēs arī TV skatītāji un radio klausītāji.

Radio ētera personības bija ļoti dažādi, katrs ar savu stilu, tēlu, temperamentu, un arī viņu izvēlētie dzejoļi līdz ar to bija ļoti dažādi. Iespēju robežās mēs centāmies arī katru dzejas lasītāju un dzejoli pasniegt atbilstoši viņa noskaņai - piemēram, Cvetajevas vai Jeseņina mīlas liriku intīmāk, personiskāk; Majakovski - modernistiskāk, ar futūristisku "piesitienu". Katrs dzejoļa video ir mazs stāstiņš, maza pasaulīte.”

LR4 ētera personība un dzejas projekta dalībnieks Andrejs Hutorovs stāsta, ka radio cilvēku ikdienas darba instruments ir vārds, taču, veidojot raidījumus vai ziņu pārraides, vārdu lietojums ir ikdienišķs. Labākais veids, kā piešķirt vārdam dvēseli, ir to ietvert dzejā. Katrs, izvēloties dzejoļus un ierunājot tos saviem klausītājiem, esam piešķīruši vārdiem īpašu nozīmi un attieksmi.”

Dzejoļus šī projekta ietvaros ierunājuši Andrejs Hutorovs, Anna Stroja, Dmitrijs Šandro, Ilona Jahimoviča, Marina Talapina, Konstantīns Kazakovs, Aļisa Orlova, Andrejs Volkovs, Romāns Antonovičs un Oksana Doņiča. Skanisko noformējumu veidojusi Kristīne Zolotorenko, savukārt video versijas veidojusi režisore Kristīne Želve un operators Andris Priedītis.