Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Elbas filharmonijas atklāšanas tiešraide LR3

Šonedēļ Latvijas Radio 3 - "Klasika" klausītājus lutina ar tiešraižu maratonu. Tā epicentrā būs tiešraide no Hamburgas, kur 11. janvāra vakarā plkst. 21:10 pēc Latvijas laika tiks atklāta viena no pasaules apbrīnojamākajām koncertzālēm – Elbas filharmonija. Tiešraide būs ne tikai klausāma, bet arī skatāma video tiešraidē "Klasikas" mājas lapā – klasika.lsm.lv.

Elbas filharmonijas ēka atrodas Hafen City pussalas smailē, iepretim kuģu piestātnēm un UNESCO Pasaules mantojuma pieminekļa Speicherstadt tiešā tuvumā. Iespaidīgā celtne ir unikāls arhitektūras šedevrs – kā vilnis uzbangojot 110 metru virs ūdens līmeņa, grandiozā stikla fasāde burtiski pāršalc vēsturisko ostas ķieģeļu noliktavas pamatni, piešķirot jaunus vaibstus Hamburgas panorāmai un jaunos augstumos paceļot arī pilsētas mūzikas dzīvi.

Koncertzālē uzstādītas arī ērģeles ar 4765 stabulēm, un Latvija īpaši lepojas ar faktu, ka Elbas filharmonijas titulētā jeb Goda ērģelniece (Titularorganistin) ir mūsu Iveta Apkalna. Tieši viņa ir šīs zāles ērģeļkoncertu programmu sastādītāja un mākslinieciskā vadītāja. "Tas ir viens no manas radošās dzīves pēdējā laika lielākajiem notikumiem un pārsteigumiem – nebiju gaidījusi, ka tikšu uzaicināta pildīt tik atbildīgu un radošu amatu – kļūt par Elbas filharmonijas titulēto ērģelnieci," intervijā "Klasikai" nesen atzinusi Iveta. Tieši viņas rokās ir un būs šī instrumenta sejas radīšana un veidošana: "Būšu tā, kura Elbas filharmonijas ērģeles pārstāv ne tikai Hamburgā, bet visā Vācijā, medijos. Lielā, atbildīgā pozīcija, kuru ieņemu, nozīmē radīt šo ērģeļu veiksmīgu un labvēlīgu startu jaunajā filharmonijā, rūpējoties arī par to, kas un kādu mūziku pie šīm ērģelēm turpmāk atskaņos. Tāpat man būs jāspēj ieinteresēt komponistus radīt jaundarbus tieši šim instrumentam."

11. janvāra koncertā piedalīsies Kamilla Tillinga (soprāns), Vībke Lēmkūla (mecosoprāns), Filips Žaruskis (kontrtenors), Pavols Bresliks (tenors), Brīns Tervels (basbaritons), Iveta Apkalna (ērģeles), Bavārijas Radio koris, Ziemeļvācijas Radio Elbas filharmonijas simfoniskais orķestris un diriģents Tomass Hengelbroks. Programmā – L. van Bēthovena, E. Kavaljēri, R. Lībermana, O. Mesiāna, M. Pretoriusa, V. Rīma, R. Vāgnera, B.A. Cimmermaņa un citu komponistu mūzika.

Tiešraidi "Klasikā" vadīs Gita Lancere, bet jau no plkst. 20:30 ēterā būs Ingas Saksones sagatavotais speciālizlaidums "Latviešu mūziķi pasaulē" – proti, uz Hamburgu Inga būs devusies jau 10. janvāra rītā, lai "Klasikas” klausītājiem sniegtu daudzpusīgu ieskatu jaunās koncertzāles atklāšanas pasākumos, iztaujātu Ivetu Apkalnu un piedalītos īpaši rīkotajā Elbas filharmonijas atklāšanas preses konferencē. Savukārt tiešraides starpbrīža sākumā – īsi pēc plkst. 22:00 – notiks saslēgšanās ar Hamburgas studiju: Inga Saksone atklās karstākos iespaidus par notiekošo Elbas filharmonijas koncertzāles atklāšanas ceremonijā.

Līdzās Elbas filharmonijas atklāšanas koncertam "Klasikā" šonedēļ gaidāmas vēl trīs tiešraides.

Šovakar, 10. janvārī, plkst. 19:00 tiešraidē no Lielās ģildes baudīsim Gaetāno Doniceti operas "Marija Sjuarte" koncertuzvedumu. Titullomā – nule ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvotā pasaulslavenā latviešu dziedātāja Marina Rebeka (soprāns). Anglijas karalienes Elizabetes lomu atveidos Krievijā dzimusī Katja Levina (soprāns) no Vācijas, Lesteras grāfa Roberta lomā – vairākkārtējais Grammy balvas ieguvējs, turku tenors Bīlents Bezdīzs, kuru Latvijas publika jau dzirdējusi Edgardo lomā Doniceti operā Lucia di Lammermoor, bet Šrūsberijas grāfa Džordža Talbota lomā – itāļu basbaritons Džanluku Margeri, kurš Latvijā viesojas pirmoreiz. Kopā ar solistiem iestudējumā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Festivāla orķestris, bet pie diriģenta pults – Džons Fiore (ASV). Tiešraidi "Klasikā" vadīs Inta Zēgnere.

Ceturtdien, 12. janvārī, plkst. 20:30 tiešraidē no Kopenhāgenas koncertzāles ieklausīsimies grieķu vijolnieka Leonīda Kavakosa, Dānijas Nacionālā simfoniskā orķestra un diriģenta Fabio Luizi saspēlē. Šis koncerts vienlaikus būs arī svinīga ceremonija, kuras laikā vijolniekam un diriģentam Leonīdam Kavakosam tiks pasniegta prestižā godalga Léonie Sonning Music Prize 2017 – Dānijas augstākais apbalvojums mūzikā, kas ietver arī 80 000 EUR naudas prēmiju. Programmā – Johana Sebastiāna Baha Koncerts vijolei un orķestrim reminorā BWV 1052, Albana Berga Vijolkoncerts "Eņģeļa piemiņai", Riharda Štrausa simfoniskā poēma "Dons Žuans" op. 20 un Johannesa Brāmsa Koncerts vijolei un orķestrim Remažorā op.77. Tiešraidi vadīs Signe Lagzdiņa.

Savukārt piektdien, 13. janvārī, plkst. 19:00 tiešraidē no Lielās ģildes sekosim vijolnieces Baibas Skrides, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un diriģenta Andra Pogas sniegumam. Programmā – Igora Stravinska Scherzo fantastique, Karla Šimanovska Otrais koncerts vijolei un orķestrim op. 61, kā arī Pētera Čaikovska Sestā simfonija siminorā op.74 ("Patētiskā"). Tiešraides vadīšana būs Edgara Raginska pārziņā.

Foto: Michael Zapf