Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latgales studija raidīs pirmo diktātu latgaliešu valodā

Šajā sestdienā, 7. oktobrī, notiks III pasaules diktāts latviešu valodā. Savukārt Latvijas Radio Latgales studijas veidotais raidījums “Kolnasāta” piedāvā ikvienam pārbaudīt latgaliešu rakstu valodas zināšanas.

Iedvesmojoties no pasaules diktāta latviešu valodā, ideja par diktātu latgaliešu rakstu valodā radusies raidījuma “Kolnasāta” producentei Vinetai Vilcānei. Diktāts latgaliešu valodā skanēs šo sestdien, 7. oktobrī, plkst. 18:15 Latvijas Radio 1 latgaliskā raidījuma “Kolnasāta” ietvaros. Idejas autore Vineta Vilcāne skaidro: “Šobrīd daudz tiek darīts latgaliešu valodas saglabāšanā un attīstīšanā. Latgaliešu valoda ir daļa no latviešu valodas, kas ir ne mazāk vērtīgāka un skanīgāka kā latviešu literārā valoda. Valoda ir dzīva ne tikai runā, bet arī rakstos. Neskatoties uz to, ka iespējas apgūt latgaliešu rakstu valodu ir ierobežotas un daudzi to nav mācījušies skolā, vai arī ir apguvuši pašmācības ceļā, cilvēki nekautrējas rakstīt, jo īpaši jaunākā paaudze. Tas ir tikai laika jautājums, kad pareizi latgaliski rakstošo cilvēku skaits pieaugs. Uz to tiecoties un gūstot stimulu zināšanu uzlabošanai, aicinām pārbaudīt esošās latgaliešu rakstu valodas zināšanas, uzrakstot diktātu latgaliski. Diktāts latgaliski radio ēterā skanēs pirmo reizi.”

Diktātu Latvijas Radio 1 lasīs jaunatnes lietu speciāliste Leila Rasima un tas būs fragments no latgaliešu literātes Ilzes Spergas grāmatas “Dzeiveiba”. Uzrakstīto tekstu pēcāk katrs pats varēs pārbaudīt Latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv.

Diktāta teksts sastādīts, ievērojot Valsts valodas centra 2007. gadā apstiprinātos Latgaliešu rakstības noteikumus, ar kuriem var iepazīties saitē: www.likumi.lv/doc.php?id=164904. Latgaliešu rakstu valoda ir vēsturisks latviešu valodas paveids. Mūsdienās ikdienas saziņā latgaliešu valodu lieto ap 8% Latvijas iedzīvotāju.

Sekojiet līdzi Latgales multimediju studijas aktualitātēm arī sociālās tīklošanas vietnēs twitter.com/LRLatgale un facebook.com/LatgalesStudija.