Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Meklē cilvēkstāstus unikālam projektam „Statistiskie tautieši”

Latvijas Radio Ziņu dienests uzsācis analītiskās žurnālistikas projektu „Statistiskie tautieši”. Skaitļu un faktu ietvarā tiks sagatavoti 100 Latvijas iedzīvotāju portreti, lai pēc gadu desmitiem un simtiem saglabātu dzīvas laika liecības par 2018. gada – valsts simtgades – nospiedumu. Projektam nepieciešama sabiedrības līdzdalība spilgtu un unikālu stāstu uzmeklēšanai. Tāpēc Latvijas Radio aicina tautiešus dalīties savā dzīvesstāstā un kļūt par vienu no 100 portreta dalībniekiem.

„2017.gada sākumā Latvijā dzīvoja 1,95 miljoni iedzīvotāju. Ja viņus visus pārstāvētu tikai 100, tad 68 būtu no pilsētām, 32 no laukiem. 54 būtu sievietes, 46 – vīrieši. Septiņi no 100 dzīvotu mājās bez ūdensvada, bet trīs no 100 – audzinātu trīs vai vairāk bērnus. Bet statistikas datos mēs nevaram nolasīt cilvēku domas un sapņus! Tāpēc aiz cipariem meklējam dzīvesstāstus, piemēram, par cilvēku, kurš atradis pirmo darbu, trešo reizi apprecējies, prot 5 vai vairāk svešvalodas, adoptējis bērniņu, devies svētceļojumā, paņēmis ātro kredītu u.tml.,” stāsta projekta idejas autore, Ziņu dienesta producente Rudīte Spakovska.

Šodien, 2018.gadā, būtu tik interesanti uzzināt, ko domāja un kā uz lietām raudzījās pavisam vienkārši 1918.gada Latvijas iedzīvotāji. Piemēram, mēs zinām, ka kvalificētam strādniekam 1914.gadā dienas likme bija 5 lati un 35 santīmi. Kvalificētai strādniecei – 2 lati un 65 santīmi. Kāda bija šo cilvēku dzīve, ko viņi domāja, vai cerēja, ka atalgojums pieaugs? Mēs vairs nevaram parunāt ar kādu no 12 studentēm, kas 1919./1920.gadā Latvijā studēja zobārstniecību, vai arī ar kādu no 1919./1920.gada Latvijas telefona abonentiem. Tādu visā Latvijā pirms 99 gadiem bija 1180. Kurš viņiem zvanīja, kam viņi zvanīja? Vai katrs zvans bija notikums, par kuru izstāstīja ne tikai mājiniekiem, bet arī visiem kaimiņiem?

Ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts iesaistīties un kļūt par daļu no šī brīža Latvijas momentuzņēmuma, sazinoties ar Latvijas Radio Ziņu dienestu  sociālajos tīklos, rakstot e-pastu uz tautiesi@latvijasradio.lv vai zvanot pa tālruni 27834559. Drosmīgos aicinām pastāstīt par sevi un ielūkoties nākotnē – kāda, jūsuprāt, būs dzīve Latvijā pēc 50 vai 100 gadiem. Paldies!

Visi 100 statistisko tautiešu portreti tiks pārraidīti Latvijas Radio rudens sezonā, kā arī pieejami Latvijas sabiedrisko mediju portālā www.lsm.lv.  Projekts tiek īstenots Latvijas valsts simtgades pasākumu ietvaros.

 

 

Papildu informācijai:

Ieva Aile

Komunikācijas daļas vadītāja

Tālr.: 29104676 | ieva.aile@latvijasradio.lv