Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio I studijā un "Klasikas" tiešraidē skanēs Beātes Zviedres programma "Džezs dzied Aspaziju"

Pirmdien, 10. decembrī, plkst. 18.00 Latvijas Radio 1. studiju pieskandinās džezs – Beātes Zviedres un domubiedru izlolotā koncertprogramma "Džezs dzied Aspaziju", kurā Aspazijas dzeju pirmo reizi Latvijā baudīsim vokālā frīdžeza niansēs. Koncerta tiešraidi piedāvās Latvijas Radio 3  "Klasika", bet koncertu vadīs Dāvis Eņģelis.

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai pa e-pastu lr3koncerts@latvijasradio.lv (vietu skaits ierobežots). Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 10. decembrī no plkst. 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Ieeja koncertā – bez maksas.

Iecere par šādu programmu Beātei Zviedrei radusies Aspazijas jubilejas gadā, tobrīd studējot džeza vokālu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Pakāpeniski transformējoties, ideja rezultējusies koncertprogrammā, kas dziedātājas maģistrantūras diplomeksāmena veidolā pērn izskanējusi Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē, gūstot lielu skatītāju atsaucību.

Beātes Zviedres kolēģi šajā koncertprogrammā ir Svens Vilsons (didžeridū un ģitāra), Artjoms Sarvi (klavieres), Kristaps Lubovs (saksofons), Pauls Ķierpe (bungas) un Jānis Rubiks (kontrabass un basģitāra).

Dziedātāja atklāj, visi projekta dalībnieki sastapušies Mūzikas akadēmijas gaiteņos: "Katram no mums bija savtīgas intereses – visiem vajadzēja kārtot eksāmenus… Rezultātā tik labi saaugām cits ar citu, ka negribējās vairs laist vienam otru vaļā." Tiesa gan, ar basistu Jāni Rubiku, kurš šajā programmā piedalās arī ar savām kompozīcijām, Beāte satikusies jau agrā bērnībā, kas aizvadīta Rūjienā – abi dzīvojuši ne tikai vienā ielā, bet gājuši arī vienā bērnu dārza grupiņā, un tagad secina, cik labi bijis kopā izaugt, nepārtraukti mainoties. "Arī kopš pagājušā gada jau esam citādāki," atzīst dziedātāja.

10. decembra koncertā izskanēs džeza mākslinieku Edgara Cīruļa, Svena Vilsona un Jāņa Rubika oriģinālmūzika, kurā, savienojot improvizācijas elementus un Aspazijas dzeju, radīts unikāls džeza skanējums.

"Pirmo reizi rakstīju darbu, kuram jau iedots gatavs teksts," neslēpj Jānis Rubiks, šo uzdevumu saucot par krietnu izaicinājumu: "Aspazijas vārds visiem nozīmē ikonu. Tas uzliek lielu atbildību, pietāti, jo vēlies izdarīt labāko, taču vienlaikus arī gribas ielikt savu māksliniecisko bagāžu, ko gadu gaitā esi sakrājis un veidojis. Situāciju atviegloja tas, ka Beāte mums visiem iedeva Aspazijas dzejas krājumus un katram ļāva izvēlēties sev tīkamākos dzejoļus, ko ietērpt mūzikā."

Vaicāta, kālab tieši Aspazija nonākusi uzmanības centrā, Beāte Zviedre atklāj: "Pašā iesākumā biju lasījusi Aspazijas biogrāfiju – tieši viņas personība bija tā, kura sākumā mani iedvesmoja visvairāk. Cik viņa bijusi stipra sieviete, cik daudz spējusi paveikt ne tikai mākslā, bet arī dzīvē! Caur Aspazijas stipro sievišķību atklāju tik daudz krāsu arī viņas dzejā, un šķita – tieši brīvā improvizācija viņas dzejai ir ļoti atbilstoša. Tur ir, ko paņemt, un ir, no kā iedvesmoties. Pietiktu vēl diviem koncertiem!"

Starp citu, koncertā skanēs arī Aspazijas dzeja, ko ieskaņojusi pati Beāte. Turklāt visa koncertprogramma veidota kā vienots veselums – bez atsevišķiem numuriem. "Džezs ir maģiska mūzika – brīnums notiek ik uz soļa, jo improvizāciju rada konkrētais mirklis. Mani fascinē šī mijiedarbība starp mūziķiem un skatītājiem, un šoreiz īpašu krāsu piešķirs arī Aspazijas dzeja," – tā par džezu un gaidāmo koncertu pauž Beāte, kura ikdienā darbojas vokālajā apvienībā "Framest” un māca dziedāšanas pamatus jaunajiem talantiem.

Koncerta reklāmas video: https://www.youtube.com/watch?v=Unvi_jGJ7Fg

Koncerta norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

 

---

Informāciju sagatavoja:

Ieviņa Ancena, Latvijas Radio Multimediju daļas interneta redaktore

Mob. tālr.: 26337544

E-pasts: ievina.ancena@radio.org.lv

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv