Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 3 – "Klasika" skanēs jauns raidījums "Mākslas vingrošana"

No 23. novembra ik otro sestdienu plkst. 14:05 Latvijas Radio 3 – "Klasika" skanēs jauns raidījums "Mākslas vingrošana. Sarunas par vizuālo", kas atspoguļos mākslas notikumus Latvijā un pieskarsies arī pasaules strāvojumiem, pievēršot uzmanību būtiskiem un interesantiem jautājumiem vizuālās mākslas norisēs.

Neilgā laika sprīdī "Mākslas vingrošana" līdzās raidījumam "Kāpēc dizains?" ir jau otrā jaunā pārraide, kas ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu ienāk "Klasikas" programmā.

"Ideju par dizaina daudzpusības atspoguļojumu ēterā iesēja paši jomas speciālisti, un daži izskanējušie raidījumi liecina, ka šī tēma interesēs plašu klausītāju loku," atzīst "Klasikas" direktore Gunda Vaivode. "Kādu laiku mūsu programmā vakanta bija arī vizuālās mākslas tēma, tāpēc kopīgi nolēmām veidot jaunu raidījumu diskusijas formātā, kura vadīšanai atsaucās četri mūsu uzrunātie mākslas kritiķi: Laima Slava, Līna Birzaka-Priekule, Vilnis Vējš un Kaspars Vanags, kuri studijā aicinās arī ekspertus."

"Mākslas vingrošana" – tā būs profesionāļu saruna, kurā tiks aplūkotas būtiskas vizuālās mākslas tēmas, kas skar gan aktuālos jautājumus – izstādes, procesus, dažādas problēmas, gan to sasaisti ar mākslas mantojumu. Tāpat raidījuma veidotāji pievērsīs uzmanību konkrētiem māksliniekiem, stiliem, kuratoru un organizatoru darbam, mākslas institūcijām.

Raidījums "Mākslas vingrošana" būs saistošs gan čakliem izstāžu apmeklētājiem, gan tiem, kuri dažādu apstākļu dēļ nevar kultūras norises baudīt klātienē, bet vēlas par tām būt informēti.

Pirmo raidījumu vadīs Vilnis Vējš, studijā aicinot jaunos mākslas kritiķus Helmutu Cauni un Tomasu Pārupu. "Tā kā šis ir pirmais raidījums, mēs runāsim par pirmo reizi. Arī par nākamo reizi un tā tālāk, līdz jaunākajiem iespaidiem," pirmās pārraides tēmu ieskicē Vējš. "Cilvēki saka, ka viņi nesaprot jauno mākslu un baidās iet uz izstādēm, kur neko nesaprot. Lūk, mani interesē, kā normāli, jauni džeki tomēr ir nonākuši līdz tādai situācijai, ka ne vien iet un skatās mākslu, bet pat izsakās par to? Vai mūsdienu māksla ir pieejama katram un kā pie tās nokļūt? Vai mākslu kaut kā jāmēģina "iemānīt" cilvēkiem, vai arī jāpaļaujas, ka tā ceļu atradīs pati?"

Raidījums "Mākslas vingrošana" ēterā būs ik otro sestdienu plkst. 14:05 ar atkārtojumu un otrdienās plkst. 18:30, bet pēc izskanēšanas tas jebkurā ērtā laikā būs klausāms "Klasikas" mājas lapas arhīvā.

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv