Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Labdarības maratonā Dod Pieci! saziedoti jau 41 468 eiro!

Labdarības maratonā Dod Pieci! pirmās diennakts laikā saziedoti jau 41 468 eiro, kas pārspēj 2017. gada pirmās diennakts summas rekordu. Pirms diviem gadiem, kad ziedojumi tika vākti #SalaboBērnību  jeb to ģimeņu atbalstam, kas ir gatavas palīdzēt bērnunamu bērniem iegūt mājas,  pirmās diennakts laikā tika saziedoti 32 258 eiro. Šī gada ziedojumi nodrošinās pilnvērtīgu uzturu neārstējami slimajiem cilvēkiem, kuri vairs nevar paēst paši, kā arī citu paliatīvās aprūpes atbalsta terapiju.

Šodien Dod Pieci! stikla studijā viesojās tēmas vēstnese Evija Unāma, RAKUS Onkoloģijas centra Paviatīvās nodaļas vadītājs Vilnis Sosārs, uztura speciāliste Baiba Grīnberga, kā arī Latvijā mīlēti mūziķi Dons, Goran Gora, Aminata un Tautumeitas un Patrisha. Pie stikla studijas šodien varēja arī sastapt Latvijas Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu, kurš noziedoja „Mana dziesma” akcijas atbalstam.

Par paliatīvo aprūpi Latvijā ar studijas dīdžejiem šodien sarunājas RAKUS Onkoloģijas centra Paliatīvās nodaļas vadītājs Vilnis Sosārs, viņš stāsta: „Neārstējama slimība cilvēku lēnām drupina. Sāpes ir viens no faktoriem, kas visvairāk ietekmē pilnīgi visas organisma funkcijas: miegu, apetīti.  Sāpes cilvēku sagrauj un laupa viņam normālu dzīvi. Pirms 10 gadiem bija publicēts pētījums, ka hroniskas, stipras sāpes, ja cilvēks tās izjūt gadu un netiek ārstēts, sabrucina galvas smadzenēs 1,5 kubikcentimetru nervu šūnu. Tas atbilstu tam, kā novecotu smadzenes 10 līdz 20 gadu laikā. Risinot jebkuru problēmu medicīnā, ir svarīgi atrast kopsaucēju, lai iesaistās visas puses - pacienti, ārsti, žurnālisti un arī politikas veidotāji. Paliatīvā aprūpe ir tik pat svarīga kā bērna piedzimšana un, pievēršot jebkurai problēmai uzmanību, izmaiņas būs. Bet darba visiem pie tā būs daudz.”

Savukārt tēmas vēstnese Evija Unāma neslēpa aizkustinājumu, atklājot: „Jau kopš ienākšanas brīža es jūtos patiesi aizkustināta, jo īpaši tāpēc, ka tēma man ir tik tuva. Esmu pateicīga ikvienam, kurš jau ir iesaistījies labdarības maratonā un tiem, kuri to vēl darīs.” Aicinot valsts pārvaldi aktīvi strādāt pie paliatīvās sistēmas sakārtošanas, Evija uzsvēra: „Labklājības ministrija un Veselības ministrija ir vienlīdz atbildīgas par paliatīvās nozares sakārtošanu – līdzās medicīnai ir arī sociālais aspekts, kurā cilvēki netiek skaidrībā, kā gūt palīdzību no atbildīgajām iestādēm”.

Labdarības maratona īpašais aģents Čiekurmens jeb Rafaels Ciekurs šodien viesojās Vidzemes slimnīcas Hronisko pacientu aprūpes nodaļā, lai teiktu paldies slimnīcas personālam par pašaizliedzīgo un vērtīgo darbu, ko viņi veic ik dienas. 

Trešo gadu studijā viesojās arī Jelgavas 4. Vidusskolas audzēkņi, kuri skolas rīkotajā Labsirdības tirdziņā nopelnītos 328 eiro ziedoja Dod pieci!.

Līdz šim saņemti arī trīs tūkstoš eiro vērtu dziesmu ziedojumi – ar 1000 eiro labdarības maratona kasi papildinājusi Noras Bumbieres izpildītā dziesma „Dūdieviņš”, Mesa un Dagamba kompozīcija „Vērtības” un Sudden Lights dziesma „Gaisma”. Jāteic, ka otrajai no tām nāk līdzi kāds īpašs noteikums – Latvijas Radio 5 – pieci.lv rīta raidījuma vadītājai Inesai Pučekai, pateicoties šim ziedojumam, būs jānoskatās visas desmit „Zvaigžņu karu” sāgas filmas no vietas, kas aizņems nedaudz vairāk par 22 stundām Inese laika.

Jau ziņots, ka 17. decembra vakarā trīs Latvijas radio 5 – pieci.lv dīdžeji - Toms Grēviņš, Magnuss Eriņš un Marta Grigale tika ieslēgti īpaši labdarības maratonam izveidotā stikla studijā Doma laukumā, kurā pavadīs sešas diennaktis, atskaņojot klausītāju izvēlētās dziesmas par ziedojumiem.

Šodien stikla studijā vēl gaidāmas grupas Laika Suns, Atom, Double Faced Eels un citi mūziķi.

Ir pieejama bilžu galerija, kurā var apskatīt, kā noritēja šī diena stikla studijā. Bildēs var redzēt, kādi mūziķi un citi viesi ir sagaidīti stikla studijā un kā kopumā ir veicies aizvadītās dienas laikā.

Labdarības maratons Dod Pieci! šogad ir veltīts neārstējami slimu cilvēku mūža nogalei, uzsverot, ka rūpes dzīves beigās ir tik pat svarīgas kā sākumā. Visi labdarības maratona saziedotie līdzekļi caur Ziedot.lv tiks novirzīti neārstējami slimu cilvēku aprūpei, rūpējoties par to, lai ikviens mūža nogalē saņemtu pienācīgu aprūpi un varētu šo pasauli pamest cieņpilni. Minimālais ziedojums 5 eiro nodrošinās vienu šķidras pārtikas ēdienreizi cilvēkiem, kuri paši vairs paēst nevar. Tāpat ziedojumi palīdzēs citiem paliatīvās aprūpes pacientu atbalsta pasākumiem – fizioterapeita palīdzībai, uztura speciālista konsultācijām, transporta pakalpojumiem u.c.

Labdarības maratons turpinās un ziedot ar dziesmu var www.dodpieci.lv vai pie stikla studijas izvietotajā ziedojumu kastītē, vai maksājot ar karti.

Par labdarības maratonu “Dod Pieci!”

Ik gadu labdarības maratons aktualizē kādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu un atbalsta tās sabiedrības grupas, kurām tas ir patiesi nepieciešams. Ziedojumi līdz šim ir novirzīti vientuļiem senioriem, bērniem ar īpašam vajadzībām, vēža slimnieku sociālajai rehabilitācijai, atbalsta programmai ģimenēm, kuras vēlas audzināt bērnus no bērnu namiem, kā arī jauno vecāku mācību programmas izveidei un veselīgas piesaistes veidošanai. Labdarības maratona virsmērķis ir cilvēciskāka vide – katrs “Dod Pieci!” stāsts ir par to, kur mums kā sabiedrībai ar sevi vēl jāstrādā.

Labdarības maratonu “Dod Pieci!” jau sesto gadu rīko Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju, sabiedrisko mediju portālu lsm.lv un labdarības organizāciju Ziedot.lv.

Liels paldies maratona partneriem un atbalstītajiem, bez kuru līdzdalības maratona norise nebūtu iespējama: informācijas tehnoloģiju uzņēmumam “Tieto Latvia” un Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņam par finansiālu atbalstu. Paldies reklāmas aģentūras “DDB Lavija” komandai un digitālā satura mārketinga aģentūrai “New Black”. Informatīvi labdarības maratona norisi atbalsta lielformāta un digitālās vides reklāmas mediji „Visual Media” un „Clear Channel”, kā arī viena no vadošajām izdevniecībām Latvijā „Žurnāls Santa”. Paldies arī par atbalstu SIA “Lat Eko Food”, nodrošinot stikla studijas dīdžejiem un tehniskajam personālam dabīgos un veselīgos smūtijus “Rūdolfs”, „Gemoss” par dīdžeju ikdienas smūtiju sastāvdaļām, kā arī „Spināti un sviests” par maratona tehnisko darbinieku ēdināšanu, lielformāta reklāmas ražotnei „Magnum NT” par studijas vizuālā noformējuma druku, būvniecības uzņēmumam SIA “Hose” un “Alan Deko” par atbalstu stikla studijas labiekārtošanā. Bezmaksas ziedojumu inkasāciju nodrošina “G4S”.

 

Papildu informācija:

Indra Zomerovska

Labdarības maratona Dod Pieci! komunikācijas vadītāja

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv