Otrdiena, 2024. gada 16. aprīlis

Vārda diena: Mintauts, Alfs, Bernadeta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Radioteātris ar Kultūras akadēmijas studentiem iestudējis Anšlava Eglīša „Nestundas”

Šonedēļ, 8., 9. un 10. septembrī, plkst. 22.05. Latvijas Radio 1 izskanēs Anšlava Eglīša stāsts „Nestundas”, ko ierunājuši Valmieras teātra jaunā aktieru 4. kursa studenti. Iestudējuma režisore ir Zane Daudziņa.

Anšlavs Eglītis  zināms gan kā apbrīnojami ražīgs gleznotājs, gan rakstnieks, sabiedrības plašākajā apziņā viņš atgriezās ar sava romāna „Homo Novus” kino adaptāciju 2018. gadā.

„Nestundas” vēsta par jauniešu grupu, kuri, atzīmējot sava draugu kļūšanu par ārstu, svētku nakts laikā izdzīvo katrs savu iekšējo laimi, sirdēstus un šaubas.
Lomās: Meinards Liepiņš, Aksels Aizkalns, Rūdis Bīviņš, Krišjānis Strods un Sandis Runge – šie topošie aktieri ir jau sevi apliecinājuši nozīmīgās lomās tādās izrādēs kā Dostojevska „Noziegums un sods” un Hamsuna „Viktorija” Valmieras drāmas teātrī.

„Vai esi kaut reizi dzīvē vēries upes atvarā un sajutis vilinājumu uzzināt, kas slēpjas tā dzīlēs? Gribējis atsperties no krasta un kā bulta ietriekties ūdenī – saltā kā spirts, lai sajustu, kā sīki gaisa burbulīši, traukdamies augšup, kņudina brūni iedegušo ādu? Vai esi pielicis soli un sajutis sirdi sitamies kaklā, kad tev pa pēdām iet aizdomīgs svešinieks? Varbūt stingām acīm esi vēries dzīvokļa aizkaru krokā, aiz kuras tev šķiet – kāds stāv. Vai esi uztrūcies gultā sēdus pēkšņas kļūdas apjausmā un piesarcis nikns aiz bezspēcības, kad mīļotais cilvēks uzsmaida citam?” varoņu piedzīvotās izjūtas raksturo režisore Zane Daudziņa.   
                                                
Muzikālo pavadījumu radījis komponists Jēkabs Nīmanis, kurš veidojis skaņdarbus desmitiem teātra izrāžu un kino filmu. Par savu darbību saņēmis divas Spēlmaņu nakts balvas, „Lielo Kristapu” par labāko kino mūziku 2014. gadā, AKKA/LAA Autora balvu par mūziku Latvijas Nacionālā teātra izrādei "Raiņa sapņi" un daudzas citas. Radioizrādes vajadzībām viņš izveidojis laikmetīgu versiju labi zināmajai latviešu dziesmai „Sen tas bij’ pie Ventas ziedu laikā.”

„Anšlavs Eglītis vienmēr ir bijis un būs paliekoša vērtība Latvijas kultūrā, tādēļ mani ārkārtīgi priecē tas, cik dzīvīgi un ar svaigu elpu jaunieši ir iedzīvinājuši autora gardo trīsdesmito gadu valodu. Pieļauju, ka šis uzvedums raisīs pārdomas, bet vienlaikus arī sniegs katarsi gan Eglīša cienītājiem, gan arī citiem klausītājiem.” saka Radioteātra producente Māra Eglīte.

Papildu informācijai:
Kaspars Zalāns

Latvijas Radio

Komunikācijas un multimediju daļas

sabiedrisko attiecību speciālists

Tālr.: 20037868

E-pasts: kaspars.zalans@latvijasradio.lv