Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 2 skanēs amizanti Janīnas Kursītes ceļojumu stāsti

No 2. novembra katru darba dienu plkst. 18.30 Latvijas klausītākajā raidstacijā Latvijas Radio 2 skanēs folkloristes Janīnas Kursītes stāsti par braucienu un ekspedīciju laikā iepazītajiem neikdienišķajiem cilvēkiem: to piedzīvojumiem, negadījumiem un dzīves anekdotēm, pandēmijas ierobežojumu laikā ļaujot klausītājam ceļot cauri mūžiem, laikmetiem un visai Latvijai. Stāsti skanēs raidījuma “Ceļojums” ietvaros.

„Šī būs iespēja klausītājiem iepazīt dažādas Latvijas un ne tikai Latvijas vietas un ļaudis laikā, kad ceļošana ir ierobežota. Šie ir dzīvi, patiesi, nesakruzuļoti stāsti, ar kādiem cilvēki dalās garākos izbraucienos vai arī pie viena galda sēžot. Domāju, ka tie ļoti labi saskan ar šo patriotisko, bet nereti pelēko mēnesi, jo parāda, cik mēs patiesībā esam raibi, daudzveidīgi un interesanti,” saka Latvijas Radio 2 satura galvenais redaktors Kaspars Mauriņš.

No ārstiem līdz lauku cilvēkiem, no jaunākiem ļaudīm līdz pieredzējušākiem senioriem „Ceļojuma stāsti” ir latviešu dvēseles šķērsgriezums un latviešu kolektīvā balss. Katru rubriku iesāks Janīnas Kursītes ievadvārdi par stāstītāju un stāstāmo, kam sekos paša cilvēka piedzīvotais un dažreiz arī nodziedātais.

„Tā kā Covid dēļ bija jāizlaiž ekspedīcijas un ceļojumi, sāku atminēties visus tos ceļabiedrus, ar kuriem man bija paveicies – un visu stāstu bagātību, ar ko viņi dalījušies. Ir bijuši kapeņu, virtuves, mīlas un pat tualešu stāsti un kādi tik vēl ne. Domāju, ka šis raidījums būs vērtīgs kaut vai tāpēc, ka humors, smiekli un gaiša noskaņa ir tie, kas palīdz stiprināt mūsu imunitāti,” skaidro rubrikas autore.

Janīna Kursīte ir ilgstoši pētījusi gan dzeju, gan mitoloģiju un folkloru, it sevišķi to, kas attiecas uz latviešu tradīcijām. Vairāku grāmatu autore, jaunākā no tām “Latviešu dievības un gari”, kas iznākusi šī gada sākumā (izdevējs „Rundas”). J. Kursīte kopā ar citiem pētniekiem un studentiem aktīvi piedalās folkloras un etnogrāfijas ekspedīcijās gan Latvijā, gan citās valstīs.

Latvijas Radio 2 ir populārākā radiostacija Latvijā ar 17,5% tirgus daļu un 455 tūkstošiem iknedēļas klausītāju (Kantar TNS 2020. gada pavasara-vasaras, AQH Share, Reach).

Foto: Agnese Bindere / Latvijas Radio

Papildu informācijai:

Kaspars Zalāns

Latvijas Radio

Komunikācijas un multimediju daļas

sabiedrisko attiecību speciālists

Tālr.: 20037868

E-pasts: kaspars.zalans@latvijasradio.lv