Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Labdarības maratonā „Dod pieci!” saziedoti 470 078 eiro!

Labdarības maratonā „Dod pieci!” saziedoti 470 078 eiro palīdzības sniegšanai un vides šķēršļu noņemšanai cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem. Jau labdarības maratona laikā saņemti vairāk nekā 80 palīdzības pieteikumi, liela daļa no tiem ir par pacēlāju ierīkošanu uz otro vai trešo stāvu. „Dod pieci!” 154 stundu laikā saņemti neskaitāmi zvani un ziņas, kurās cilvēki apliecina tēmas aktualitāti un atzīst, ka par to ir jārunā pēc iespējas vairāk. „Dod pieci!” rīkotāji sagatavojuši atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām par vides pieejamības nodrošināšanu cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem, iekļaujot 20 priekšlikumus un aicinot līdz nākamā gada 1.martam uz tiem rast atbildes. “Dod pieci!” komanda saka milzīgu paldies ikvienam ziedotājam par atbalstu šī gada labdarības maratona mērķa īstenošanai!

 

Uzdrīkstēties runāt par jautājumu, kas uz daudziem neattiecas

 

„Dod pieci!” stikla studijā katru dienu viesojās populāri mūziķi un eksperti, daloties pieredzē par risinājumiem vides pieejamības uzlabošanā un cilvēcīgākas sabiedrības veidošanā. Tāpat ar saviem personīgās pieredzes stāstiem dalījās arī cilvēki, kuri paši ikdienā sadzīvo ar funkcionāliem traucējumiem, un ziedotāji. Tas viss vienota mērķa vārdā – lai palīdzētu tiem cilvēkiem, kas ikdienā sadzīvo ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem. Labdarības organizācijas Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta sarunā ar „Dod pieci!” izteica pateicību visiem, kas nepalika vienaldzīgi un deva savu artavu ziedojot. „Ziedot nav pienākums, tas ir gods un iespēja. Kad noziedo, kaut kur dzied eņģeļi. Tas sabiedrību padara labāku. Nav lielu un mazu ziedojumu, katrs ziedojums ir milzīgs.” Viņa norāda, ka cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem ir nepieciešama mūsu palīdzība, lai izrautu viņus no vientulības un mūžīgās mājsēdes. „Reizēm ir prātam neaptverami, ka sabiedrība kā normu pieņem to, kā šie cilvēki dzīvo. Tā nav norma, mums šie šķēršļi ir jānoņem. Tā ir milzīga vientulība gandrīz visos dzīves posmos. Iedomājieties bērnu ar protēzi, kuram visi klases biedri aizskrien, bet viņš netiek līdzi. Vai, kad kāds draugs apbrīno saulrietu, bet tu to neredzi,” tā Rūta Dimanta.

„Dod pieci!” rīkotāji – Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne un Latvijas Televīzijas valdes loceklis Ivars Priede – norādīja, ka sabiedriskie mediji atkal paveikuši ievērojamu darbu. “Esam uzdrīkstējušies runāt par jautājumu, kas uz daudziem varbūt neattiecas. Mēs neaizdomājamies, ka kādā dzīves posmā tas var skart katru no mums,” tā Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne.

„Dod pieci!” tēmas vēstnese, Latvijas Radio žurnāliste Justīne Savitska, kura katru dienu viesojās stikla studijā, atzina, ka cilvēki ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem šo dienu laikā ir sadzirdēti. „Esam uzrakstījuši atklāto vēstuli daudzām amatpersonām un dažādām organizācijām par vides pieejamības nodrošināšanu Latvijā. Prasām mainīt normatīvos regulējumus, tāpat ir jautājums par vēsturiskās apbūves pieejamību, runājam arī par iekļaujošu izglītību un atbalstošu darba sistēmu. Prasām arī izstrādāt pašvaldībās vienotu sistēmu, kādā veidā tiek nodrošināta pacēlāju ierīkošana,” par atklātās vēstules saturu stāsta Justīne Savitska.

 

DJ Toms Grēviņš labdarības maratona „Dod pieci!” ietvaros noskrējis piecus maratonus

 

Šodien DJ Toms Grēviņš noskrēja savu pēdējo – piekto maratonu šī gada labdarības maratona „Dod pieci!” ietvaros. Visus iepriekšējos labdarības maratonus Toms pavadīja stikla studijā, tomēr šogad atradās “brīvībā” un kļuva par skrienošo DJ, kurš nesa “Dod pieci!” vēsti uz Latvijas reģioniem, piecas dienas skrienot reālus maratonus (42 km), tādējādi ar kustību palīdzot tiem, kam kustība Latvijā ir ierobežota. Toma pirmais maratons, pateicoties sadarbībai ar uzņēmumu “Bonava Latvija”, notika 17. decembrī Rīgā. 18. decembrī Toms savus 42 km noskrēja Ventspilī uzņēmuma “Circle K” vārdā, 19. decembrī – Liepājā, pateicoties Izraēlas vēstniecības ziedojumam, 21. decembrī Cēsīs, par ko paldies jāsaka uzņēmuma “Printful” ziedojumam, savukārt šodien Toms 42 kilometrus atkal skrēja Rīgā pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmuma Rimi vārdā. Katrs no šiem uzņēmumiem atvēlēja vismaz 10 tūkstošus eiro cilvēku ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem atbalstam. Kopā, Tomam skrienot, savākti 84 765 eiro, kas pieskaitīti labdarības maratona “Dod pieci!” kopējam ziedojumu čekam maratona izskaņā.

 

Noskaidrotas labdarības maratona „dārgākās” dziesmas

 

Labdarības maratonu „Dod pieci!” ar viesošanos stikla studijā sešarpus diennakšu laikā atbalstīja teju 100 dažādi mūzikas kolektīvi. „Dod pieci!” šodienas viesi bija Brīvrunu projekts, dziedātāja Aija Andrejeva un ģitārists Kaspars Jansons, dziedātāja Olga Rajecka, Goran Gora, Valters Pūce un Brauna projekts, savukārt pēdējie šī gada maratona „Dod pieci!” muzikālie viesi bija grupa „Prāta Vētra”.

Labdarības maratona „Dod pieci!” galvenais princips ir dziesmas apmaiņā pret ziedojumu. Šī gada „dārgākā” dziesma ir Simon & Garfunkel izpildītā „The Sound of Silence”, par ko saņemti 10 540 eiro no 31 ziedotāja, otrajā vietā ierindojas Imanta Kalniņa skaņdarbs „Pūt vējiņi”, par kuru pieci ziedotāji atdevuši5035 eiro, trešajā vietā Arcade Fire dziesma „Everything Now”, par ko 18 ziedotāji atdevuši 3800 eiro. savukārt TOP3 noslēdz Marc Ribot Y Los Cubanos Postizos dziesma „Aurora En Pekin”, par ko kāds ziedotājs atstājis 3333 eiro. Vēl top 10 tikušas šādas dārgākās dziesmas – Marc Ribot Y Los Cubanos Postizos dziesma „Aurora En Pekin”, Luciano dziesma „I Can You Can”, ansis dziesma „Definīcija”, labdarības maratona „Dod pieci!” himna „Pāri visam”, ko izpilda Kreisais Krasts un Būū un par ko savus ziedojumus atdevuši 100 ziedotāji. Starp 10 dārgākajām dziesmām ir arī John Lennon „Imagine”, Louis Armstrong „What a Wonderful World”, Queen dziesma „Bohemian Rhapsody”.

 

 „Dod pieci!” labdarības izsolēs iegūta rekordliela summa

 

Sabiedrisko mediju labdarības maratona „Dod pieci!” ietvaros jau ceturto gadu norisinājās labdarības izsoles, kurās varēja tikt pie unikālām lietām, kas pieder Latvijā un pasaulē zināmiem cilvēkiem, kā arī dažādi piedzīvojumi un notikumi. Labdarības izsolēs šogad iegūta rekordliela summa – vairāk nekā 24 tūkstoši eiro. Iegūtie līdzekļi tiks ziedoti šī gada „Dod pieci!” tēmai – atbalstam cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem. „Dārgākās” lietas un piedzīvojumi šī gada izsolēs bija – grāmatas „DAILEI 100” eksemplārs ar Dailes teātra aktieru autogrāfiem tika izsolīta par iespaidīgiem 2999 eiro, trīs dienu ziemas ekspedīcija ar Elīnu Baltskaru un Mārtiņu Zvīdriņu tika izsolīta par 2869,69 eiro, savukārt uzstāšanos stikla studijā kāds brālis iegādājās savai māsai par 2100 eiro.

 

Ziedojumi turpinās

 

Atgādinām, ka ziedot „Dod pieci!” vēl iespējams līdz pat februāra beigām „Circle K” degvielas uzpildes stacijās, iegādājoties karsto dzērienu „Labo nodomu krūzē”. No tās 10 centus ziedos pircējs, savukārt vēl 10 centus – „Circle K”. Ziedot varēs līdz pēdējai pieejamajai „Labo nodomu krūzei” visās „Circle K” degvielas uzpildes stacijās Latvijā. Tāpat līdz Zvaigznes dienai, 6. janvārim, ziedojumu labdarības maratona „Dod pieci!” šī gada tēmai var veikt arī Ziedot.lv.

Palīdzības pieteikumu ikviens var iesniegt mājaslapā dodpieci.lv. Par palīdzības saņemšanu ar cietušo sazināsies invalīdu un viņu draugu apvienības „Apeirons” komanda. Labdarības maratona tiešraides video arhīvs ir pieejams YouTube „Dod pieci!”.

 

Par labdarības maratonu “Dod pieci!”

 

No 17. līdz 23. decembrim Vecrīgā, Doma laukumā, izbūvētajā stikla studijā uz 154 stundām tika ieslēgti Latvijas Radio 5 - Pieci.lv dīdžeji – Magnuss Eriņš, Linda Samsonova un Elīna Baltskara, lai sešarpus diennakšu garumā tiešraidē atskaņotu tikai par ziedojumiem izvēlētas dziesmas.

Ik gadu labdarības maratons aktualizē kādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu un atbalsta tās sabiedrības grupas, kurām tas ir patiesi nepieciešams. Labdarības maratona virsmērķis ir cilvēciskāka vide – katrs “Dod pieci!” stāsts ir par to, kur mums kā sabiedrībai ar sevi vēl jāstrādā.

Kā katru gadu – visi ziedojumi 100% apmērā tiek novirzīti labdarības mērķim caur ilggadējo ziedojumu partneri Ziedot.lv. Šogad palīdzības pieteikumu apkopošanā un atbalsta piešķiršanā cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem iesaistās invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” – nevalstiskā organizācija, kas jau gandrīz 25 gadus diendienā iestājas par vides pieejamības jautājumiem.

“Dod pieci!” organizē Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu LSM.lv. Projekta partneri ir labdarības organizācija Ziedot.lv un invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons”. 2021. gada labdarības maratona norises partneri bija Luminor banka un “Circle K”, komunikācijas kampaņu veidoja reklāmas aģentūra NORD DDB Riga.

Labdarības maratona „Dod pieci!” projekta lapas www.dodpieci.lv izveidi nodrošināja digitālā satura mārketinga aģentūra “New Black”, informatīvi atbalstīja “Visual Media”, “Clear Channel” un “Dscreens”. Stikla studijas baneru druku nodrošināja digitālās drukas uzņēmums Magnum NT. Ziedot.lv labdarības izsoļu partneris bija “Pērkam Kopā”. Par studijas gaismu uzbūvi un aprīkojumu, tostarp vides pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem, rūpējās kompānija NA. Epidemioloģisko prasību nodrošināšanai Centrālā Laboratorija nodrošināja stikla studijas dīdžeju testēšanu un Covid-19 antigēnu testus visiem labdarības maratona „Dod pieci!” darbiniekiem un stikla studijas viesiem. Dažāda veida atbalstu snieguši vēl vairāk nekā 20 uzņēmumu – liels paldies ikvienam no tiem!

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Radio

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv