Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

„5 zem 25” – iedvesmojošs podkāsts par ietekmīgiem jauniešiem Latvijā

Informācija medijiem

20.10.2022.

„5 zem 25” – iedvesmojošs podkāsts par ietekmīgiem jauniešiem Latvijā

No ceturtdienas, 20. oktobra, populārākajās podkāstu straumēšanas vietnēs un Latvijas Radio mobilajā lietotnē audio formātā, kā arī Pieci.lv mājaslapā un Youtube kanālā video formātā pieejams Latvijas Radio 5 – Pieci.lv jaunākais orģinālsatura podkāsts “5 zem 25”, kas stāstīs par 5 ietekmīgiem Latvijas jauniešiem, kuri līdz 25 gadu vecumam sevi jau ir pierādījuši starptautiskā mērogā.

Raidieraksts „5 zem 25” veidots Latvijas Radio – Pieci.lv podkāstu fabrikas ietvaros, kuras pirmais veikums bijis ļoti veiksmīgs – podkāsts „Runājam par skriešanu ar Tomu Grēviņu” kļuva par hitu skriešanas entuziastu vidū.

„Podkāsts „5 zem 25” būs īpaši interesants gados jauniem cilvēkiem. Ceram, ka tas iedvesmos jauniešus sekot savam dzīves aicinājumam un palīdzēs meklēt veidus, kā tikt līdz izcilībai,” norāda Latvijas Radio podkāstu redaktors – attīstītājs Andrejs Siliņš.

Raidieraksta balss un vadītāja ir Latvijas Radio 5 – Pieci.lv “Rīta radio” ētera personība un digitālā satura veidotāja Lota Ulmane. Sarunas laikā viņa uzzina, kāds bija šo jauniešu ceļš līdz panākumiem un kādi būs viņu nākamie soļi un plāni.

“Man patīk iepazīties ar ambicioziem cilvēkiem, jo, tieši klausoties citu veiksmes stāstos, es iegūstu motivāciju veidot pati savus. Pēdējā laikā es esmu satikusi vairākus talantīgus un mērķtiecīgus jauniešus. Es gribēju uzzināt maģisko formulu, kā viņi, esot tik jauni, ir sasnieguši tik daudz. Vai tas ir iedzimts talants, grūta darba rezultāts vai vienkārši veiksme, atrodoties pareizajā vietā un pareizajā laikā? Tā radās podkāsts “5 zem 25”. Tie ir stāsti, ko es nevarēju paturēt tikai sev, jo tie parāda, ka neviena sapnis nav nesasniedzams,” stāsta podkāsta „5 zem 25” vadītāja Lota Ulmane.

Podkāsta „5 zem 25” paredzētas piecas epizodes, kurās piedalīsies divkārtējā Eiropas volejbola čempione un olimpisko spēļu ceturtās vietas ieguvēja Tīna Graudiņa, epidemiologs, pasaules olimpiāžu uzvarētājs un Keimbridžas doktorantūras students Ņikita Trojanskis, profesionālās līgas e-sportists Mareks Gaļinskis, viena no Latvijas populārākajām digitāla satura veidotājām Paulīne Paucīte un “Spēlmaņu nakts” godalgotais aktieris un režisors Klāvs Kristaps Košins.

“Es šobrīd esmu ļoti taupīgs laika ziņā. Man ir 24. Tas nozīmē, ka, visticamāk, es gan enerģiski, gan fiziski, gan intelektuāli sasniegšu savu kulmināciju pēc 2-3 gadiem. Tādēļ man ir vēlme līdz saviem 27 izdarīt pēc iespējas vairāk kaut kā laba un oriģināla,” atklāj viens no podkāsta „5 zem 25” stāstu varoņiem – epidemiologs Ņikita Trojanskis, ar kuru „5 zem 25” klausītāji un skatītāji varēs iepazīties trešajā epizodē. Savukārt, pirmajā epizodē volejboliste Tīna Graudiņa atklās savas veiksmes noslēpumus.

Podkāsta producents ir Valters Aišpurs, multimediālā materiāla veidotājs Tomass Beķeris. Asistēja – Katrīna Berga, Diāna Juhņēviča un Pauls Smiltiņš.

 

Par Latvijas Radio podkāstiem

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 160 dažādus raidījumus, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai videi: pirmais dokumentālās žurnālistikas podkāsts Latvijā „Dokumentārijs”, podkāsts par karu Ukrainā „Drošinātājs”, „Runājam par skriešanu ar Tomu Grēviņu”, sarunas jauniešiem par dzīves jēgu “Kā ir būt”, mentālajai veselībai veltītais podkāsts “Vai tas ir normāli?”, podkāsts par podkāstiem Latvijā “Raidnīca”, sarunas par emocionālo un garīgo veselību caur mākslinieku pieredzes stāstiem “Mākslinieks pie mikrofona”, latgaliešu literatūrai veltītais podkāsts “Puslopys”, audio stāstu krājums “100 deči Latvijai”. Tāpat Latvijas Radio 4 – Doma laukums piedāvā visaptverošu saturu mazākumtautību valodās, tostarp podkāstos lielu popularitāti iemantojušo bērnu literatūras podkāstu “В гостях у книжки” un zinātnei veltīto “Природа вещей”. Tāpat jaunums klausītājiem ir “Предохранитель” – podkāsts, kurā klausāmas sarunas ar kara Ukrainā dalībniekiem. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu audio satura straumēšanas vietnēs. Latvijas Radio veidotos podkāstus var klausīties arī Latvijas Radio mobilajā lietotnē, kas caur Google Play un App Strore pieejama ikvienam viedtālruņa lietotājam.

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.:  +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv